Creska ovca ovog vikenda poziva na Cres

Cilj: promociju otočnog ovčarstva i creske ovce (pramenke) kao autohtone pasmine

Izvor i foto: Turizmoteka/TZG Cres

Za vikend vas na najveći hrvatski otok poziva događanje „Creska ovca“ u sklopu koje nastupa poznati Alen Vitasović. Ovo atraktivno događanje ima za cilj promociju otočnog ovčarstva i creske ovce (pramenke) kao autohtone pasmine.
U subotu, 13. srpnja u Orlecu se održava 16. izdanje manifestacije „Creska ovca“ posvećeno creskoj ovci – hraniteljici otočana kroz povijest. Zahvaljujući okolišu u kojem živi slobodno, creska ovca je mala i živahna, izdržljiva i prilagodljiva, a hrani se samoniklim biljem kojim otok obiluje. Nekad je glavni proizvod creske ovce bila vuna, a danas je to poznata mlada creska janjetina, ali i creski ovčji sir.

Organizatori iz udruge creskih ovčara Pramenka za posjetitelje pripremaju atraktivan program u sklopu kojeg će se moći saznati više o creskoj ovci, razgledati kolekcije ovaca kao i pratiti vrlo zanimljivo natjecanje u šišanju ovaca. Natjecanje u šišanju ovaca održava se u muškoj i ženskoj kategoriji, a stručni žiri izabrat će i najboljeg ovna te najbolju kolekciju ovaca.

Zabavni program, koji započinje u 19:00 sati, pratit će sajam lokalnih proizvoda i bogata ugostiteljska ponuda pa će svi posjetitelji moći uživati u janjetini na ražnju, janjetini na žaru, janjetini s bižom, domaćim kolačima i tradicionalnoj creskoj slastici – olitu, te brojnim drugim delicijama. Do kasno u noć za dobru su zabavu zaduženi Foklorno društvo Orlec, Macaklini i popularni Alen Vitasović.

U tjednu pred nama na Cresu se održavaju i brojna druga događanja poput Klapske večeri otoka Cresa u ponedjeljak, 8. srpnja u Belom, utorkom i petkom održava se izložba lokalnih proizvoda „Creska butega“, u utorak 9. srpnja svi zainteresirani posjetitelji mogu se pridružiti besplatnoj vođenoj turi, a u srijedu 10. srpnja radionicama filcanja „Ovčje ludorije“.

U srijedu, 10. srpnja započinje ciklus jazz koncerata Cres Summer Jazz Nights koji će se svake srijede održati u drugom mjestu na otoku te će na taj način glazba putovati otokom. U srijedu, 10. srpnja prvi jazz koncert u izvedbi Cres Summer Jazz Quarteta koji čine Filip Flego, Vanja Čerić, Robi Mikuljan, Rajko Ergić održat će se s početkom u 20:30 h na Consu u Cresu.
Više informacija: www.visitcres.hr