Čarolija opatijskog Adventa: Počinje raskošna zimska bajka uz more

Advent će ispuniti grad čarobnom atmosferom, prekrasnim ugođajem raskošno uređenog grada, atraktivnim programima u svakom kutku Opatije, na morskim valovima i na obroncima Učke

Izvor i foto: Turizmoteka/TZG Opatija

Opatija će i ove godine tijekom Adventa zasjati blagdanskim sjajem i posjetiteljima pružiti bogatstvo doživljaja, zabave, mirisa i okusa kroz raznolik i atraktivan program. Najljepši Advent uz more odvijat će se u organizaciji Turističke zajednice grada Opatije od 25. studenog do 8. siječnja na brojnim gradskim lokacijama. Opatija će zasjati u blagdanskom ruhu satkanom od tisuća lampica, ukrasa i dekoracija koje će ispuniti svaki kutak grada i očarati brojne posjetitelje.

- Želja nam je da Opatija ove godine postane najuspješnija adventska destinacija, odnosno da nadmašimo prošlogodišnje rezultate kada smo bili prvi na Kvarneru po broju gostiju te u samom vrhu Hrvatske. Ispred nas je čarobno vrijeme, u kojem će se održati više od 200 različitih programa i čeka nas puno dobre glazbe, zabave za djecu i za odrasle, ali i odlična gastronomska ponuda - poručila je direktorica Turističke zajednice grada Opatije Suzi Petričić na današnjoj konferenciji za novinare kojom je najavljen Advent u Opatiji.

Paljenje lampica na „mrkate“

Početak Adventa tradicionalno će označiti paljenje lampica na velikoj jelki na gradskoj tržnici, 25. studenog u 18 sati uz nastup Zbora OŠ „Rikard Katalinić Jeretov“ iz Opatije.

- Festival čokolade tek je završio, a već je pred nama paljenje lampica na „mrkate“, što je najbolja potvrda o tome kako Opatija u zimskim mjesecima živi „punim plućima“. Čeka nas doista puno atraktivnih zbivanja, a posebno je zanimljiv sajam „Opatijsko za pod bor“ na tržnici, gdje će naši gosti, ali i Opatijke i Opatijci moći kupiti domaći poklon za svoje najbliže. Na Viliju Božju tradicionalno ćemo se družiti na mrkatu s građanima, uz glazbu, jelo iznenađenja i dobru kapljicu, da prokomentiramo proteklu godinu i da nam kažu što je bilo dobro, a što bi trebalo bolje u idućoj - rekao je gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin, istaknuvši i kako će doček Nove godine biti u znaku „domaćih snaga“.

Winter Garden kod „Šporera“

Prostor Umjetničkog paviljona Juraj Šporer i park sv. Jakov koji ga okružuje već su tradicionalno mjesta veselih druženja. Uz svakodnevne glazbene programe, izvrsnu blagdansku atmosferu začinit će okusi i mirisi prigodnih božićnih specijaliteta, a u radionicama, animacijama i predstavama za djecu uživat će oni najmlađi. Posjetitelji će uživati i u prekrasno uređenom parku Angiolina gdje ih vikendom i praznicima očekuju glazbeni nastupi i svjetlosna čarolija.

- Opatijski ugostitelji i organizatori događanja ujedinili su snage ove godine kako bismo pružili najbolji mogući ugođaj na prostoru ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer i ponudili vrhunsku gastronomsku ponudu, ali i zanimljive programe. Pozivamo sve da nam se pridruže već u petak, nakon paljenja lampica na mrkatu te uz nastup grupe Dellboys upoznaju opatijski Winter Garden – rekla je Daria Grošić, jedna od organizatora ovogodišnjeg Adventa ispred Šporera.

Lungomare u blagdanskom „štihu“

Adventskom atmosferom odisat će i Slatina. „Xmas Street Lungomare Advent“, na prostoru od hotela Savoy do Ville Madonna, ponudit će bogat zabavni program uz puno žive glazbe i zanimljivih događanja za djecu. Druženje s Djedom Božićnjakom i fotografiranje na adventskom photo pointu svakako će pridonijeti da i najmlađi sa sobom ponesu prelijepe uspomene iz adventske Opatije, a atraktivno mjesto za fotografiranje predstavljat će i najveće ručno izrađene jaslice koje će biti izložene u Grand hotelu Adriatic od 2. prosinca.

- Već od 25. studenog počinjemo s programom za Advent, koji će uz Lungomare trajati svakodnevno i ponuditi brojne atrakcije za sve uzraste. U petak u 19 sati imamo paljenje lampica uz nastup tamburaškog sastava Fontana, a već dan kasnije nastupit će Damir Kedžo. Zagrijavanje za novogodišnji doček kod nas počinje već od 11 sati na Staru godinu, a nismo zaboravili ni na najmlađe koji će se 4. prosinca družiti sa Svetim Nikolom – istaknula je Astrid Đapić, jedna od organizatora programa „Xmas Street Lungomare Advent“.

Ledena čarolija na Ljetnoj pozornici

Od 3. prosinca 2022. do 8. siječnja 2023. opatijska Ljetna pozornica postat će „zimska“ pozornica s najatraktivnijim klizalištem u regiji, a „Ledena čarolija“ s prigodnom gastro ponudom i raznovrsnim glazbenim programima vikendom, mamac za sve generacije. Motiv za posjet Opatiji svakako su i programi u centru Gervais, što potvrđuje i unaprijed rasprodana prva od dvije predstave božićne baletne bajke „Orašar“ u izvedbi Ukrajinskog nacionalnog baleta.

- Iznimno smo se potrudili da od Ljetne pozornice napravimo najljepše klizalište na našem prostoru, a ove godine imamo dosad najveće klizalište, kao i najveći broj adventskih kućica dosad. Tako će na Ljetnoj „niknuti“ čitav adventski grad s 13 „punktova“. Počinjemo u 2. vikendu prosinca nastupom Klizačkog kluba „Medo“ iz Zagreba, nakon čega se nastavljaju brojni programi do samog kraja Adventa 8. siječnja iduće godine - najavio je ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković.

Od 19. do 23. prosinca ispred gradske tržnice održat će se Božićni sajam pod nazivom „Opatijsko za pod bor“ na kojem će se prezentirati „Feel & Taste“ lokalni proizvođači.

Prigodni programi hotelijera i ugostitelja

Adventsku ponudu i prigodne programe pripremili su i brojni opatijski hotelijeri i ugostitelji. „Imperial Xmas“ na terasi hotela Imperial, „Strauss Xmas“ na terasi hotela Palace Bellevue, adventska ponuda i glazbeni programi u hotelima Milenij i Continental te prigodni tematski tjedni u Tabù Lounge Baru u Iki samo su neki od brojnih blagdanskih punktova s raznovrsnom ponudom.

- Jedva smo dočekali da nam stigne najljepše doba godine i uključimo se u čaroliju Adventa. Naši hoteli i restorani imat će zanimljive programe, a izdvojila bih djeci najiščekivaniji trenutak u čitavoj godini – doručak s Djedom Mrazom koji iz Laponije stiže kako bi ih razveselio! Osim toga, pripremili smo i zanimljive dočeke u našim hotelima za koje već sada vlada odličan interes - izjavila je Tanja Janjatović iz hotelske grupacije Amadria Park.

Ivan Sarajlić iz Liburnia Riviera Hotela istaknuo je kako je ove godine za Advent i doček Nove godine otvoreno deset hotela ove grupacije, što svjedoči o sve zanimljivim programu, ali i sve većem interesu gostiju za opatijski Advent.

- Središnji dio programa grupacije LRH bit će u kavani Imperial i kavani Strauss. Na terasi kavane Imperial postavljene su i adventske kućice s prigodnom ponudom, a u kavani se nastavljaju obiteljska jutra s animacijom za djecu, ali u blagdanskom „ruhu“ – istaknuo je Sarajlić dodavši kako je pred nizom objekata postavljen i prigodni „fotografski kutak“ na kojem posjetitelji mogu ovjekovječiti uspomene s opatijskog Adventa.

Najljepši Advent uz more ove godine širi se i na Iku.

- Oduševljeni smo što smo dio ovog prekrasnog, čarobnog Adventa u koji smo se uključili s posebnim tematskim programima. Svaki od pet adventskih tjedana imat će svoju temu, čemu ćemo prilagoditi i posebnu ponudu pića, a osim za „velike“ goste, imat ćemo i programe za one najmlađe posjetitelje – kazala je Rosemarie Miletić iz Tabù Lounge Bara smještenog uz Lungomare na samom ulazu u Iku.

Advent od morskih valova do vrha Učke

Od 9. do 26. prosinca, svaki petak, subotu i nedjelju, te na Staru godinu, svi koji žele doživjeti Advent na valovima mora moći će uživati u panoramskim vožnjama brodom Jadera duž Opatijske rivijere, a božićni ugođaj proširit će se i do vrhova Učke. Od 16. do 18. prosinca ispred Visitor centra na Poklonu svoju rezidenciju preselit će Djed Božićnjak koji s veseljem očekuje mnogobrojnu djecu s božićnim željama.

- Sretni smo što smo ponovo dio Adventa, nakon što smo prošle godine Najljepši Advent uz more uspješno prenijeli i na morske valove. Nadamo se dobrom vremenu, a s morskim turama počinjemo 9. prosinca, dok će nam se na idućim vožnjama pridružiti i Djed Mraz – kazao je Marinko Paragvaj, „kapetan morskog Adventa“.

Višestruki ispraćaj Stare godine

Opatija je tradicionalno mnogima omiljeno mjesto za doček Nove godine. „Zadnje polne va Opatije“ ispratit će se na Tomaševcu, djeca će svoj doček imati od 11 sati na Maloj ljetnoj pozornici, u novu 2023. godinu ispred gradske tržnice uvest će nas Grooversi, Koktelsi i Šajeta, a na Ljetnoj pozornici Dellboysi. Glazbeni nastupi već od 11 sati ujutro, pa do dugo u noć uz doček Nove godine očekuju nas i ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer te na novogodišnjem „Xmas Street Partyju“ od hotela Savoy do Ville Madonna.

Odlična suradnja javnog i privatnog sektora

- Advent u Opatiji važna je kockica u mozaiku uspješne opatijske turističke priče, a rezultat je to iznimno kvalitetne suradnje Turističke zajednice, Grada Opatije, gradskih ustanova i gospodarstvenika, koji zajedno ulažu napore kako bi svake godine unaprijedili adventsku ponudu. Uz brojne programe i čarobnu atmosferu koja se osjeti u svakom kutku grada, Advent pruža poseban blagdanski ugođaj koji je postao i glavni motiv dolaska brojnih domaćih i stranih gostiju u Opatiju. Zahvaljujem svima na velikom trudu i podršci, a posebno Liburnia Riviera Hotelima, Zagrebačkoj banci, TZ Kvarnera i Hrvatskoj turističkoj zajednici na financijskoj potpori – istaknula je Suzi Petričić, direktorica TZG Opatija naglasivši da su u tijeku promotivne kampanje oglašavanja Adventa na domaćem i inozemnim tržištima koje će sigurno pridonijeti dobrim turističkim rezultatima.

Opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin zahvalio se svima koji su sudjelovali u pripremi programa te zaželio dobrodošlicu posjetiteljima koji će dolaskom u Opatiju i sudjelovanjem na Adventu doprinijeti božićnom duhu grada.
- Zahvaljujem djelatnicima Turističke zajednice i Parkova te njihovim vanjskim suradnicima na vrijednom ukrašavanju grada. Pred nama je još jedno izdanje Adventa u Opatiji koje će biti još veće i ljepše nego lani i u tjednima koji nam dolaze posjetitelji će doista moći uživati u prekrasnoj bajci na naš opatijski način. Pozivam građane da svakako dođu ovoga petka na svečano paljenje lampica na mrkatu u 18 sati, te dan kasnije, 26. 11. u 19,00 sati, na paljenje prve adventske svijeće na Slatini.
Vjerujemo da će bogat i raznovrstan program Adventa, kao i vrlo atraktivni dočeci Nove godine rezultirati značajnim povećanjem broja gostiju i noćenja tijekom blagdana. Advent je sjajan završetak svake turističke godine i najbolji uvod u novu, nadamo se još kvalitetniju i uspješniju - istaknuo je gradonačelnik Opatije i predsjednik opatijske Turističke zajednice te dodao kako turistički podaci prijašnjih godina te najave za ovogodišnji Advent potvrđuju izuzetnu vrijednost ovog projekta i potvrdu Opatije kao atraktivne turističke destinacije tijekom zime.
Tijekom Adventa u Opatiji besplatno je parkiranje za osobna vozila subotom, nedjeljom i blagdanom na svim otvorenim uličnim parkiralištima od 16. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. godine.
U garaži Dvorana M. Cvetković, na parkiralištima Gorovo i Vrh Ike parkiranje se naplaćuje prema važećem cjeniku.


Više informacija: www.visitOpatija.com