54. Trogirsko kulturno ljeto

Ovaj tjedan očekujte bogat program za sve generacije

Izvor i foto: Turizmoteka/TZG Trogir

Nakon svečanog koncerta klape Trogir i Ivice Sikirića Iće kojim je započelo 54. izdanje Trogirskog kulturnog ljeta, Trogir je ušao u ljetnu sezonu s nizom događanja koja će zadovoljiti sve ljubitelje kulture i zabave. Spektakularni koncert jednog od najboljih violinista svijeta, Maxima Vengerova, fenomenalan koncert Doris Dragović te ribarska fešta na Čiovu označili su početak ovogodišnjeg festivala. Program Trogirskog kulturnog ljeta u narednom tjednu donosi zanimljive događaje za sve ukuse.

U srijedu, 10. srpnja, Muzej grada Trogira otvara izložbu "100 lica trogirskih razglednica", kojom se želi istaknuti važnost razglednica kao povijesnog dokumenta te potaknuti na sustavniji otkup i darovanja. Autorica izložbe, kustosica dokumentaristica Daniela Kontić, odabrala je 100 najreprezentativnijih razglednica iz muzejske kolekcije, počevši od najstarijih iz 1897. godine do najmlađih iz 1960. godine. Izložba će biti otvorena do 30. kolovoza u izložbenom prostoru u glavnoj gradskoj ulici.

U četvrtak, 11. srpnja, održat će se ribarska fešta u Arbaniji, gdje će posjetitelji imati priliku uživati u raznovrsnim ribljim specijalitetima. Srdačni mještani i ekipa iz Festivo benda osigurat će da ovo druženje ne prođe bez vina, pjesme i plesa.
Petak je rezerviran za ekskluzivan koncert Josipe Lisac u impresivnoj kuli Kamerlengo, kojim se obilježava 50 godina albuma "Dnevnik jedne ljubavi". Objavljen krajem veljače 1973. godine, album je 1998. godine uvršten među 100 najboljih rock i pop albuma na području bivše države, potvrđujući njegov kultni status kao jednog od najznačajnijih albuma izdanih na ovim prostorima.

Naredni vikend bit će posvećen kazalištu i klasičnoj glazbi. U subotu, 13. srpnja, Glumačka družina Histrion izvest će predstavu "Mali raj" na Drveniku Velikom, gdje će nespretni ljubavnici, vinski obrati i osebujni karakteri stvoriti komično i veselo ozračje. Istoga dana, u Trogiru započinje 5. Festival klasične glazbe, u organizaciji udruge Trogirski glazbenici. Renomirani gitarist Srđan Bulat, osvajač najviših nagrada na prestižnim natjecanjima za klasičnu gitaru, održat će koncert u prekrasnom ambijentu Kneževog dvora s početkom u 21:00 sat.

U nedjelju, 14. srpnja u 20:30 sati, u parku Malarija najmlađi će imati priliku uživati u lutkarskom mjuziklu "Dobro se dobrim vraća", koji promiče vrijednosti tolerancije i međusobnog poštovanja.

Uz ovakav tjedan prepun glazbenih, kazališnih i zabavnih događanja, te šarmantni ugođaj grada i otoka, Trogir će biti centar kulture i zabave. Ne propustite priliku sudjelovati u ovom jedinstvenom ljetnom spektaklu!