3. Cittanova Blues Festiva

Novigrad se pretvorio u grad bluesa

Izvor i foto: Turizmoteka/TZG Novigrad

Završeno je treće izdanje Cittanova Blues Festivala, čime je Novigrad odzvanjao zvucima bluesa. Od 27. do 29. lipnja Novigrad je postao živahno blues središte, ugošćujući vrhunske izvođače i privlačeći blues entuzijaste iz bliže i dalje okoline. Uspjeh festivala bio je pravi dokaz moći glazbe u zbližavanju ljudi.

Ovogodišnji festival predvodili su dobitnik Grammyja, virtuoz na harmonici Sugar Blue i kultni Gerry McAvoy's Band of Friends. Elektrizirajući nastup Sugar Bluea 28. lipnja osvojio je publiku, pokazujući njegov izvanredan talent i bogatu povijest blues scene.

Sljedeće večeri, Band of Friends Gerryja McAvoya oživio je duh glazbe Roryja Gallaghera, oduševivši obožavatelje svojim snažnim i iskrenim izvedbama.
Festival je također sadržavao impresivne nastupe The Screaming Wheels, poznatih po svom intenzivnom modernom blues zvuku, i talijanskog energičnog Bluesmobile - Blues Brothers tribute benda. Raznolikost i kvaliteta izvedbi osigurala je dinamičan i nezaboravan doživljaj za sve posjetitelje.

Događaj je započeo 27. lipnja izložbom fotografija prošlogodišnjeg festivala fotografa Mirande Legović, Marcusa Fernanda i Nevena Gerenčira, nakon čega je uslijedio nastup Greg Black & The Bad Notion, prošlogodišnjih pobjednika Cittanova Blues Challengea.

Tijekom cijelog festivala glavni novigradski trg i razne lokacije u gradu živjeli su od glazbe. Blues Morning Coffee i Sunset Blues događaji stvorili su jedinstvenu atmosferu, omogućujući posjetiteljima da uživaju u glazbi tijekom cijelog dana. Tradicionalni jam sessioni u Pubu-9 dali su čar festivalu, a osim domaćih, privukli su i glazbenike iz drugih zemalja. Svirka i pjevanje mlade, tek 15-godišnje gitaristice Katarine Pivnički iz Bečeja dokaz je da blues još uvijek živi i ima budućnost. Vožnja Blues WineTrainom po domaćim vinarijama bila je pravi hit, a nudila je kombinaciju blues glazbe i domaćih delicija.

- Prisustvo Grammyjem dobitnika Sugar Bluea i legendarnog Gerryja McAvoy's Band of Friends uzdigao je festival, pružajući nezaboravno iskustvo za sve ljubitelje bluesa. Ponosni smo što smo Novigrad za jedan vikend pretvorili u grad bluesa koji slavi bogatu kulturu bluesa. Održavanje Cittanova Blues Festivala velikodušnom potporom pružili su Grad Novigrad-Cittanova, Turistička zajednica grada Novigrada i lokalni poduzetnici. Njihovi doprinosi osigurali su da festival ostane besplatan za sve, omogućujući svima da sudjeluju u magiji bluesa. Na kraju festivala izražavamo zahvalnost svim mještanima, posjetiteljima i turistima koji su nam se pridružili te nevjerojatnim umjetnicima koji su svoju strast i talent donijeli na našu pozornicu. Novigrad se za ova tri dana uistinu pretvorio u grad bluesa, a veselimo se stvaranju novih glazbenih uspomena u godinama koje dolaze - izjavili su organizatori festivala Denis Makin i Vladimir Brajan.