Festival Kvarner 2017.

Vrhunski glazbenici i jedinstveni glazbeni program

 

Izvor i foto: TZG Opatija

Festival Kvarner svake sezone nastoji u Hrvatsku dovesti atraktivne premijere, jedinstveni glazbeni program i vrhunske glazbenike, koji su motiv dolaska stranih gostiju u Opatiju.

Mnoge su zvijezde Nigel Kennedy, Jordi Savall, brojni solisti Bečke i Berlinske filharmonije, te razna glazbena djela i opere svoju hrvatsku premijeru imale upravo u sklopu Festivala Kvarner, između ostalog i zahvaljujući tri realizirana EU projekta, sufinancirana direktno od Europske komisije sa maksimalnim grantom, a što potvrđuje europsku dimenziju projekta.

«Naša vizija je pridonjeti tome da Opatija ponovo bude centar novog kreativnog stvaranja svjetske glazbene elite, kao što je to bila i prije sto godina kad su njome bili inspirirani Gustav Mahler, Giacomo Puccini, Leoš Janáček, Franz Lehar i brojni drugi» stoji u izjavi umjetničkog direktora Michaela Fendre.

Osmo izdanje Festivala Kvarner u novoj dvorani centra Gervais započeti će 22. rujna nezaboravnim glazbenim putovanjem Quadriga Consorta uz tradicionalnu ranu glazbu Engleske, Škotske i Irske. Nastavlja ga 21. listopada Janoška Ensemble, izvodeći programe koji prikazuju instrumentalnu ekspertizu i improviziranu umjetnost na tri kontinenta i oduševljava publiku širom svijeta u najprestižnijim koncertnim dvoranama.

FESTIVAL KVARNER 2017 – OUR MOST LOVED SONGS
datum: 22. RUJAN 2017 | 20.30 H
mjesto: CENTAR GERVAIS | OPATIJA
izvođači: QUADRIGA CONSORT

Kada su Nikolaus Newerkla, Angelika Huemer, Karin Silldorff i Peter Trefflinger osnovali Quadriga Consort 2001 godine, nisu mogli ni zamisliti put kojim će ansambl krenuti u godinama koje slijede.

Ova četiri člana osnovala su ansambl sa ciljem obnavljanja rane komorne glazbe za snimanje. Njihov prvi CD „Ground” (Label Harp) izdan je već 2003 godine, a među ostalima valja istaknuti glazbu izvrsnih kompozitora Ortiz-a, Falconieri-a i Uccellini-a. Ubrzo je međutim došla ideja da prošire svoj repertoar pisanjem vlastitih aranžmana engleskih narodnih pjesama za određenu skupinu instrumenata.

Ansamblu se pridružuje Elisabeth Kaplan, pjevačica iz Južne Afrike, kao i Laurenz Schiffermüller za udaraljke i Dominika Teufel i Elisabeth Kurz za gamba dijelove. U međuvremenu, ansambl rane glazbe, Quadriga Consort, nastupao je i oduševljavao publiku širom svijeta. 2009. godine Quadriga Consort objavio je live snimku koncerta u Freistadt-u (Austrija), prvo na DVD-u, a zatim i na CD-u (Gramola) pod naslovom „Songs from the British Isles”. Sljedeći CD, „Ships Ahoy! Songs of Wind, Water and Tide”, objavila je francuska Alpha, 2011. godine.

FESTIVAL KVARNER 2017 – JANOSKA STYLE
datum: 21. LISTOPAD 2017 | 20.30 H
mjesto: CENTAR GERVAIS | OPATIJA
izvođači: JANOSKA ENSEMBLE

Kada su 2013. godine osnovali Janoska ansambl, braća Ondrej, Roman i František Janoska, te njihov šogor, Julius Darvas, stvorili su viziju suvremenih interpretacija djela, koja su istodobno virtuozna i duboko osobna.

Ujedinjeni svojim obiteljskim vezama i zajedničkim korijenima u klasičnoj glazbi, aranžirali su niz popularnih klasika, vlastitih skladbi, kao i jedinstvene aranžmane jazza, pop i svjetske glazbe. Ansambl koji je svoj album prvijenac Janoska Style (Deutsche Grammophon) predstavio u svibnju 2016. godine u Wiener Konzerthaus-u, sada izvodi programe koji prikazuju instrumentalnu ekspertizu i improviziranu umjetnost na tri kontinenta.

Festival Kvarner aktivira izvor energije u središtu nevjerojatne glazbene povijesti i rezultate inovativnih umjetničkih programa predstavlja međunarodnoj publici.

Ulaznice su u prodaji na svim prodajnim mjestima Evenima (150 kuna), u uredu Festivala Kvarner i u uredu Festivala Opatija. Rezervacije: office@festivalkvarner.com, 051 210 512.