Europska turistička industrija odradila je dobar posao u 2017. godini

Turska je među zemljama koje su zabilježile najveći rast u dolascima turista


Izvor: Turizmoteka                  Foto: etc-corporate.org

Prema izvješću Europske turističke komisije iz studenog ove godine, većina europskih zemalja izvještava o turističkom rastu. 32 od 33 zemlje izvjestiteljice bilježe porast dolazaka i noćenja, pokazujući opći trend rasta.

Zanimljivo je da je Turska među zemljama koje su zabilježile najveći rast u dolascima turista. Turska je ove godine zabilježila rast u dolascima od 26,4 posto. To je veliki poticaj za tu zemlju koja je u posljednjih nekoliko godina znatno pala u turizmu. Glavni razlog pada bile su terorističke i političke nestabilnosti, te politička napetost između Turske i Rusije. Međutim, i su se odnosi poboljšali 2017. godine, te ruski turisti ponovno preplavljuju turske gradove i ljetovališta. To je velika potpora Erdoganovoj zemlji, jer je Rusija uvijek tradicionalno među glavnim emitivnim tržištima Turske.

U međuvremenu, islandska turistička industrija doživjela je izuzetno impresivan rast od 29,9% u razdoblju od siječnja do kolovoza 2017. u odnosu na prošlu godinu. Island je europska destinacija s najvećim rastom, unatoč padu od 55,7% u prva četiri mjeseca ove godine. Prosjek rasta u zemlji iznosio je više od 25% u posljednjih pet godina, a 2016. čak je dostigao 40%.

Španjolska i Portugal također su dostigle visoke stope rasta dolazaka turista u 2017.( 10%). Obje te zemlje snažno rastu od 2016. godine, pri čemu ta potražnja ima stabilan trend rasta. Međutim, u slučaju Španjolske postoje neka izvješća da će politička napetost u Kataloniji negativno utjecati na španjolsku turističku industriju. U svezi s tim, valja istaknuti da gotovo jedna petina inozemnog prometa Španjolske ostvaruje se u Kataloniji.

S druge strane, Španjolska i Portugal pokazuju trend bržeg rasta dolazaka nego noćenja. Glavni razlog za to su veliki broj kratkih putovanja, uključujući kratka poslovna putovanja ili putovanja radi zabave.

Velika Britanija je također ostvarila značajan rast (9%). Jedan od važnih razloga za to povećanje je devalvacija funte koja je posljedica Brexita. Teroristički napadi u toj zemlji nisu imali velik utjecaj na tamošnju turističku industriju. Slično bi se moglo reći i za Francusku i Belgiju (12,3%), koje su se dobro oporavile od ranijih sigurnosnih problema.

U izvješću se navodi kako su gotovo sve europske zemlje zabilježile rast turističkih dolazaka. Zemlje poput Slovenije, Crne Gore, Srbije, Malte ili Cipra ostvarile su rast dolazaka veći od 10% . Tradicionalno se te zemlje fokusiraju na ljetnu sezonu, međutim, fokus je pomaknut i te destinacije su shvatile da je smanjenje sezonskog praga pravi put.

Finska je također imala veliki rast (14,5%). Prema procjenama, ta skandinavska zemlja uglavnom je privukla mnogo kineskih i indijskih gostiju. Susjedna Estonija doživljava sličan trend, posebice ju je posjetio veliki broj kineskih turista.

Više OVDJE