Turizam potvrđen kao pokretač gospodarstva

Rekordna turistička sezona i Željko Kukurin konkuriraju za najvažnije poslovne nagradeIzvor i Foto: Turizmoteka

U rekordnoj turističkoj godini u kojoj je Hrvatska po prvi put premašila 100 milijuna noćenja upravo je turistička sezona zasluženo nominirana za najvažniji gospodarski događaj godine. Istodobno Željko Kukurin, najveće turističke kompanije u zemlji, nominiran je za gospodarstvenika godine.

Najprestižnije poslovne nagrade za koje po prvi put konkurira turizam kao najvažniji sektor koji nosi 18 posto hrvatskog BDP-a, dodjeljuju Poslovni dnevnik i Večernji list. Titulu gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine ponijeti će najuspješniji, pokretači koji utječu na ukupnu gospodarsku i društvenu klimu u zemlji.

Za gospodarski događaj godine konkuriraju rezultati ovogodišnje turističke sezone koji su u prvih deset mjeseci srušili sve rekorde sa 17,9 milijuna ostvarenih turističkih dolazaka (rast od 13 posto) i 100,3 milijuna noćenja ( rast od 12 posto). Kao čelni čovjek Valamar Riviere, naše najveće turističke kompanije, Kukurin konkurira za gospodarstvenika godine.

Kukurin je poslovnu karijeru započeo prije 17 godina kao pripravnik u Rivijeri Poreč, tadašnjoj članici grupacije Valamar. Nakon uspješnog razvoja karijere i menadžerskih pozicija u prodaji i marketingu Valamara, 2010.godine preuzima poziciju predsjednika Uprave Istraturista. Na toj poziciji vodio je najveću transakciju u povijesti hrvatskog turizma – prodaju Istraturista za 120 milijuna eura. Nakon toga vraća se tamo gdje je i počeo– u Valamar.

Od kada je u lipnju 2015.godine imenovan predsjednikom Uprave konsolidiranog portfelja Valamar Riviere kreće snažan uzlet kompanije. Valamar je u posljednje tri godine više nego udvostručio vrijednost dionice, započeo ciklus intenzivnih ulaganja u turističke objekte i usluge u svim destinacijama, preuzeo hotele Baška i Imperial Rab, realizirao važna strateška partnerstva i ostvario dvoznamenkasti godišnji rast prihoda i dobiti.

Valamar je dosad u hrvatski turizam uložio preko četiri milijarde kuna, a do 2020.godine uložiti će još dvije milijarde kuna. Broj zaposlenih kontinuirano raste, na čak 6,000 djelatnika u ovoj godini, prosječna plaća je 29% veća nego prosjek turističkog sektora, a ulaganja u edukaciju i zadovoljstvo zaposlenika sve su intenzivnija iz godine u godinu.

Danas je Valamar vodeće turističko poduzeće u Hrvatskoj čija vrijednost premašuje sedam milijardi kuna. Valamar, kao i hrvatski turizam, ove godine očekuje rekordne rezultate: prihodi će iznositi preko 1,755 milijuna kuna uz godišnji rast od oko 18 posto, a operativna dobit će biti iznad 600 milijuna kuna.

 

Željko Kukurin poziciju vodećeg čovjeka Valamara preuzeo je s nepunih 40 godina. Oni koji s njim surađuju opisuju ga kao modernog lidera s velikim znanjem i ambicijama, te ističu njegovu poslovnu filozofiju da održiv razvoj turizma nije moguć bez partnerstva između svih dionika, a osobito između hotelijera i destinacije. U godini kada je rast turizma nominiran za gospodarski događaj godine, kvalitetna vizija razvoja turizma potrebna nam je više nego ikad prije.

Glasovati za događaj godine i gospodarstvenika godine možete:  OVDJE