Previsoka stopa PDV-a ...

Izvještaj o prednostima i koristima niske stope PDV-a na kreiranje novog zapošljavanja i podizanje konkurentnosti u Europskoj uniji“

Izvor: KUH/HOTREC      Foto: Turizmoteka

Pitanje stope PDV-a za turizam i ugostiteljstvo jedno je od ključnih pitanja poslovanja i konkurentnosti sektora, a tom pitanju već duži niz godina veliku pažnju i lobističke aktivnosti usmjerava veliki broj udruga u RH.
Međutim, i na razini EU-a često se povlači pitanje diferenciranja stope PDV-a i iznosa istih na turizam.

Stoga kao podršku institucijama EU-a u odlučivanju i naporima nacionalnih udruga i drugih predstavnika turističkog sektora, krovna udruga koja predstavlja hotele, restorane i barove Europe, „Hotrec“, izradila je veoma dobru analizu pod nazivom „Izvještaj o prednostima i koristima niske stope PDV-a na kreiranje novog zapošljavanja i podizanje konkurentnosti u Europskoj uniji“.

Nekako nam zvuči poznato :), jedna rečenica u samom izvještaju kaže ovako „Europska razina PDV-a je veoma često viša od ostalih destinacija i stoga značajno utječe na razinu konkurentnosti Europskog turističkog proizvoda“.

• Preuzmite „Izvještaj o prednostima i koristima niste stope PDV-a na kreiranje novog zapošljavanja i podizanje konkurentnosti u Europskoj uniji“ (na engleskom jeziku) OVDJE

Podršku tom izvještaju i daljnjim lobističkim aktivnostima dao je i EFCO, krovna udruga  koja predstavlja kampove Europe i čiji je KUH član.

Stope PDV-a na smještaj i restoraterstvo u zemljama EU-a

 

Ujedno, iz izvještaja je jasno vidljivo da je Hrvatska – uz Maltu i Island – zemlja Europe koja ima najviši udio turizma u nacionalnom GDP-u, čak 23,2%.

Udio sektora "putovanja i turizma" u GDP-u