Austrija i Švicarska

Stanje i trendovi na austrijskom i švicarskom turističkom tržištu

Izvor: HTZ/Turizmoteka                                      Foto: bern.com

HTZ predstavništva:

Trenutno stanje na tržištu:

Prema podacima sustava eVisitor, tijekom prvih sedam mjeseci s tržišta Austrije je ostvareno više od 820 tisuća dolazaka i 4,2 milijuna noćenja. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine riječ je o porastu u dolascima od 13 posto te u noćenjima od 12 posto.

Navedeno dokazuje kako je Hrvatska jedna od najomiljenijih destinacija Austrijanaca, koji svoj odmor realiziraju od Istre pa sve do juga Dalmacije. Vezano za konkurenciju, pojedini turoperatori za 2017. godinu bilježe dvoznamenkasta povećanja bukinga u odnosu na prošlu godinu za Grčku, Španjolsku i Italiju. Povećanja bilježe i za Egipat i Tunis, dok Turska i dalje nije u trendu.

Ipak, najvažnije je da je Hrvatska na prvom mjestu po bukingu kod mnog turoperatora, kojima prije svega odlično ide prodaja Istre zbog fiksnog zakupa.

Vezano za Švicarsku, prema podacima sustava eVisitor, tijekom prvih sedam mjeseci s ovog je tržišta ostvareno više od 160 tisuća dolazaka i 723 tisuće noćenja. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine riječ je o porastu u dolascima od 13 posto te u noćenjima od 11 posto. Švicarski Reise-Verband (SRV) proveo je istraživanje o osnovnim razlozima za odabir destinacije u ovoj godini.

Tako je kod Švicaraca sigurnost na prvom mjestu, pogotovo kod obitelji s djecom. Upravo stoga je i vidljiv podatak da sve više potencijalnih gostiju koriste usluge turoperatora i turističkih agencija što predstavlja povjerenje u kvalitetu informacije koje u agencijama dobivaju. Plaže, sunce i more također su kod Švicaraca bili glavni razlozi za odabir destinacije za odmor pa stoga ne čudi podatak da su najtraženije destinacije Španjolska, Grčka, ali i Hrvatska, Italija, Portugal te Cipar.