Ličko-senjska županija u Zagrebu pokazala zbog čega je hit destinacija
Najveća hrvatska županija u predblagdanskoj atmosferi, uz renesansu ličkih jela, potvrdila status jedne od najperspektivnijih turističkih destinacija
Gospić, 5. prosinca 2025. - Iza Ličko-senjske županije izvrsna je turistička godina, potvrđeno je u Zagrebu na posebnoj prezentaciji koju je obilježila ugodna predblagdanska atmosfera. Uz sve veći broj gostiju, bogatstvo sadržaja i ponude prepoznala je i struka, pa je na nedavno održanim Danima hrvatskog turizma u Dubrovniku u ovu destinaciju stiglo čak tri priznanja.
Manifestacija Jesen u Lici iz Gospića proglašena je najboljom u kategoriji Ruralnog turizma, manifestacija MarsOvca iz Novalje u top tri u kategoriji Gastronomski doživljaj godine, dok je LIKA – Destinacija autentičnog doživljaja ušla u finale među tri najbolje destinacije održivog turizma u kontinentalnoj Hrvatskoj.
„Ove nagrade potvrđuju da Ličko-senjska županija iz godine u godinu podiže kvalitetu svojih turističkih sadržaja i jača prepoznatljivost na domaćem i stranim tržištima. Ponosni smo na zajednički rad svih dionika turizma te ćemo i dalje ulagati u inovacije i održivi razvoj destinacije“, istaknuo je Ivan Radošević, direktor Turističke zajednice Ličko-senjske županije, na prezentaciji ove jedinstvene destinacije u Mövenpicku Zagreb, koja je protekla u predblagdanskom raspoloženju.
Ernest Petry, župan Ličko-senjske županije istaknuo je kako su ulaganja u turizam izrazito značajna.
„Brojni projekti su već u realizaciji ili su u planu. Ne radi se samo o turizmu, već o širokom investicijskom ciklusu u luke, plaže, infrastrukturu i privatni sektor, koji zajedno potiču gospodarski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta“, rekao je župan.
Foto: Tomislav Valent
Renesansa ličkih jela
U zagrebačkom hotelu posvećenom Nikoli Tesli, genijalcu rođenom u Smiljanu, Dino Galvagno, poznati hrvatski chef s ličkom adresom kreirao je inovativan jelovnik koji je u našu metropolu donio okuse s obje strane Velebita.
Povitica sa škripavcem i slaninom, ragu od gljiva i zapečenih žličnjaka bijelih ličkih žganaca; proso, pastrva i hren; bika – slanine na debele ploške, dunje i kapule; krumpir pod ljuskom s kimom; palenta s karameliziranim maslacem; salata od kiselog zelja s jabukom i lukom; pole s basom; kiselo zelje s mesom – mrs; lička užina - grah i koraba, srnetina, drijen; potrkiža ječmena s kopunom ili tukom; jabuke pečene; salenjak punjen domaćim pekmezom… Nema čega nije bilo. Autentični lički kokteli kreirani su na bazi mirisnih ličkih rakija – šljivovice, medovače i jabuke, dok je goste zabavljao proslavljeni duo Hosjak & Novosel.
Turistička zajednica Ličko-senjske županije na domaćem tržištu predstavila se na najljepši način i time zaokružila sjajnu godinu i prezentacije, koje su u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom organizirane u Varšavi, Ljubljani, Milanu i Budimpešti, iznimno važnim tržištima za ovu jedinstvenu destinaciju.
Turističke brojke u porastu
Na području najveće hrvatske županije u razdoblju od 1. siječnja do 30. studenoga ostvareno je ukupno 3.477.055 noćenja što je 2,38 posto više nego u prvih 11 mjeseci 2024. Od toga je registrirano 3.024.047 noćenja inozemnih turista, odnosno 1,61 posto više, te 453.008 noćenja domaćih turista, što je 7,84 posto više nego lani.
Rast od 0,44 posto ostvaren je i u dolascima. U prvih 11 mjeseci ove godine zabilježeno je 782.966 dolazaka. Dok su stranci s 699.114 dolazaka bili na razini prošle godine, s 83.852 domaćih dolazaka ostvaren je porast od čak 12,66 posto u odnosu na promatrano razdoblje prošle godine.
„Činjenica je da sve više posjetitelja otkriva ono što mi znamo oduvijek – da je ovo kraj koji se ne može opisati samo riječima, nego se mora i doživjeti, a dio tog doživljaja s velikim veseljem predstavili smo u glavnom hrvatskom gradu brojnim partnerima, prijateljima i predstavnicima medija“, zaključio je direktor Turističke zajednice Ličko-senjske županije.
